Mbrojtja nga konsumimi profesional
Ngjarjet e vështira të trevjeçarit të fundit, duke nisur me periudhën e tërmeteve në Shqipëri, e më tej periudhën e pandemisë, kanë ndikuar ndjeshëm në ngarkesën e punonjësve socialë. Në takime e trajnime, rofesionistët shprehen se kujdesi për veten shpesh vjen i fundit dhe se ndiejnë nevojën të kenë një sërë strategjish e teknikash për t’u kujdesur për veten.
Një studim i UNICEF i vitit 2002, në bashkëpunim me Departamentin e Punës Sociale dhe Politikës Sociale, e nënvizoi këtë fakt.4% e pjesëmarrësve në studim thanë se hasën vështirësi në menaxhimin e ngarkesës së punës në fillimet e pandemisë dhe 56% përzgjodhën konsumimin profesional si një nga vështirësitë me të cilën u përballën. Autorët theksuan se përveç kësaj, përkujdesi për punonjësit socialë është i pakët, dhe rrjedhimisht, rraskapitja e tyre vazhdon[1].
Në këtë kuadër, të folurit për këtë çështje, së pari, i kushton vëmendje vetë profesionistëve, krahas trajnimeve me fokus rritjen e cilësisë së shërbimeve, dhe nga ana tjetër, përmes ofrimit të strategjive individuale dhe organizative të përkujdesit, ndihmon në parandalimin e konsumimit profesional, dhe rrjedhimisht edhe në ruajtjen e cilësisë së shërbimeve sociale.
“Mbrojtja nga konsumimi profesional”
Prof.Asoc.Dr. Izela Tahsini
Online: 7 Qershor 2023, ora 14.00 - 16.00
https://digjitale.sociale.al/2023/06/07/mbrojtja-nga-konsumimi-profesional/